Ascens a l’emblemàtic cim del Pedraforca

Ascens a l’emblemàtic cim del Pedraforca

El Pedraforca, un dels cims més emblemàtics del nostre país, fou la fita escollida amb el bon amic Jordi Vinyals, aquest darrer cap de setmana.

Molts de nosaltres, hem rondat per l’Alt Berguedà, i són en molts indrets on hem pogut badar amb el gran massís del Pedraforca al capdavant, ja sigui des del Coll de Pradell (prop de la Serra d’Ensija), els Castellots (a Gisclareny), des del cim del Comabona (aquest a la Serra del Cadí), o des de la menuda vila de Maçaners (a la Vall de Saldes).

Ja en ruta fins al Mirador de Gresolet, anàvem comentant la gran excursió que ens deparava la jornada, i ambdós compartiem la gran il·lusió de fer el cim plegats. Arribats al mirador, vam deixar el cotxe i ens posarem a caminar.

El Refugi Lluís Estasen rep als excursionistes del Pedraforca.

Fent camí des del Mirador de Gresolet cap al cim del Pedraforca, passem pel Coll de la Cabana, un indret on, si ens aturem, podrem albirar el Serrat de la Portella i la Solana de Cadí. Seguit del coll, el sender ens condueix a la Jaça dels Prats, on s’hi troba un dels millors refugis de muntanya dels Prepirineus catalans, el Refugi Lluís Estasen.

El refugi de muntanya, es troba als peus del Pedraforca, des d’on es pot admirar la Baga Alta de Gresolet i el Coll de Verdet, aquesta darrera, serà la primera fita de l’ascens al cim del Pedraforca.

Prop de l’entrada del refugi, s’hi troba un cartell informatiu, el qual ens indicarà el camí a seguir en direcció el Coll de Verdet. El camí es força clar, ronda uns fantàstiques fagedes i pinedes a l’obaga del massís, caracteritzats per la seva frondositat i verdor en aquesta època; i arriba un moment, on els boscos desapareixen i apareixen prats i tarteres.

El camí, als peus d’una carena força rocosa, s’endinsa pel bosc de l’Artiga, i és als peus de la Balma de la Rua Gran, on s’enfila la Canal del Coll del Verdet, i s’emprèn l’ascens al coll.

Aquest primer tram de l’excursió, esdevé un ascens regular i gens tècnic, però requereix bon nivell físic i un cap ben clar i seré, per assolir els gairebé de sis-cents metres de desnivell positiu, fins a ‘Verdet’.

Arribats al Coll de Verdet podem aturar-nos a reposar les cames i seguir fent via cap al cim. Des d’aquest indret del massís, entre el Cap de Verdet i el Pollegó Superior, disposem d’una gran panoràmica a l’oest, identificant la Serra de la Muga, la vila de Gósol, el Cadinell o el Montsec de Tost.

Ascens al Pedraforca des del Coll de Verdet

En aquest indret, tant conegut i aspirat per als excursionistes que s’aventuren a enfilar-se al capdamunt del Pedraforca, és on comença el verdader ‘tram tècnic’ de l’ascens.

Des del Coll de Verdet, un racó de la muntanya, que sorprèn ser realment menut, encarem la grimpada per la Canal de Verdet. Es tracta d’una canal amb trams molt exposats, amb comptats punts que permeten el descans dins la pròpia canal, i amb la superfície considerablement desgastada, degut a l’erosió per part del tou d’excursionistes que any rere any hi passem.

La canal culmina a escassos dos-mil quatre-cents metres d’alçada, i des d’allí, que el camí cresteja el massís, a través de diferents blocs, conduint-nos al cim del Pedraforca.

Crestejar és quelcom que requereix moltíssima atenció, i no sols pel sol que es trepitja, sinó per l’entorn altament exposat, i diferents efectes meteorològic, que poden fer augmentar el risc, com les ventades sobtades o els núvols baixos, entre d’altres. En aquest tram, trobarem diferents espais, per poder-nos aturar a fer un mos i descansar, ara si, als peus del Pollegó Superior.

En la darrera crestejada, sense gaires preàmbuls, s’arriba al capdamunt del Pollegó Superior del Pedraforca. Al cim, un indret ben menut, hi ha dos rocs ben grans, que amb un xic de sort (per la gentada), se’ls pot grimpar, i des d’aquest punt elevat del cim, comptar amb una panoràmica de 360º, i admirar gran part de Catalunya.

La panoràmica al capdamunt del Pedraforca, us la podria descriure, però seria una llista inacabable, ja que si comptem amb un dia clar, no sols identificarem el relleu de la comarca del Berguedà o del Solsonès, sinó que veurem gran part del Bages o de la província lleidatana.

Descens del Pedraforca per l’Enforcadura

Ja al Pollegó Superior, sols hi ha una opció de baixar-ne caminant, i és des-grimpant en direcció a l’Enforcadura del Pedraforca. El camí de baixada fins el gegantí coll de la muntanya, continua requerint nivell tècnic, però en quan es deixen enrere els corriols, el camí planeja fins al ben mig de la coneguda Enforcadura.

A l’Enforcadura tenim dues opcions de desencs, o la Tartera de Gósol, o la Tartera de Saldes. Al començar l’excursió des del Mirador de Gresolet (Saldes), comencem a caminar per la Tartera de Saldes,

  • La Tartera de Saldes és el camí d’accés més concorregut per ascendir al cim del Pedraforca, i des de l’estiu del 2016, compta amb un camí marcat amb travessers de fusta. El camí fou el fruit d’una obra de recuperació del camí d’accés del Pedraforca, feta pel Departament de Territori i Sostenibilitat, el qual intervé en clau de reduir l’erosió de la tartera i reduir la duresa de la terra fruit d’aquesta erosió, que l’activitat humana ha accelerat en el temps.

El camí de baixada es autènticament espectacular, ja que a mesura que es desfà la Tartera de Saldes, es veu clarament la corba de l’Enforcadura i la imponent tartera que es baixa en direcció est. Alhora, sempre prevalent la bellesa d’aquesta immensa ‘esquerda’ a la muntanya, el descens pot arribar a fer-se feixuc, ja que el fet d’estar alerta constantment, frenant i fent força amb les cames i peus, i vetllant per no patinar amb l’erosionat camí, el cap i cos es desgasten, i podem córrer el risc de no gaudir del tot del descens… Doncs res d’això!

Gaudim de la muntanya, sempre! Tant de l’ascens, com del descens, però sobretot de amb qui compartim l’aventura a la muntanya; i en aquesta ocasió, com he dit al principi, vaig compartir la muntanya amb un bon i gran amic, en Jordi. Per a ell, assolir el cim, tenia una recompensa especial, el qual m’havia compartit feia molt de temps, li vaig agrair que m’ho compartís, però li vaig agrair encara més, poder fer aquell cim plegats, i acompanyar-lo en el seu primer Pedraforca. Gràcies amic!

Salut i muntanya!

By | 2020-01-06T10:22:23+00:00 octubre 12th, 2019|1 Comment

Un comentario

  1. […] repartits per un munt de comarques catalanes, com l’Alt Empordà, la Cerdanya, el Maresme, el Berguedà, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, el Ripollès o la Garrotxa entre moltes […]

Deje su comentario