Excursió al Puig de Bassegoda (Alta Garrotxa)

Excursió al Puig de Bassegoda (Alta Garrotxa)

És dissabte, i ens trobem a l’Alta Garrotxa, un territori natural ben i ben bonic de visitar a Catalunya, de fet ens hi podem endinsar des de tres comarques diferents: el Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà.

En aquesta excursió, acompanyant a la Maria i l’Albert, ens hi arribem des de la comarca empordanesa. I l’objectiu de l’escapada és el Puig de Bassegoda.

Poblets banyats per la Muga

Abans d’arribar-nos al punt on començarem a caminar en direcció el Puig de Bassegoda, creuem per la petita vall que forma la Muga, un dels rius que omplen el Pantà de Boadella.

En aquesta clotada passem per dues viles que estan permanentment banyades per la Muga. Just a l’entrada de la vall ens trobem amb Sant Llorenç de la Muga, un poble que compta amb un nucli antic majoritàriament fortificat, i que encara conserva algunes torres i espitlleres.

Si s’entra a la vila per la banda de ponent, es troba una gran portalada i de seguit una escala de cargol que us pujarà fins al capdamunt d’una de les torres. Des d’allí podreu observar tot Sant Llorenç de la Muga des de les alçades, i veure gran part de la vall.

Si seguim el curs del riu, endinsant-nos a la vall, ens trobarem amb el poble d’Albanyà. És un poble més menut que el de Sant Llorenç, que originàriament vivia del conreu i de la ramaderia, per altra banda, si us hi fixeu, veureu forces cases restaurades, senyal de vila escollida per fer repòs.

Ambdós pobles són ben bonics, amb tant sols passejar-hi t’hi sents còmode i acollit, i sempre ve de gust una aturada per estirar les cames amb calma, ja sigui abans o després d’una excursió per la muntanya.

Pista amunt fins a Can Nou

Just després d’Albanyà hem de continuar per la carretera, amb direcció a un càmping. Passem el càmping i hem de continuar per la pista asfaltada, tot aquest camí voreja la Muga, i en aquest tram, si ens aventurem a endinsar-nos, hi trobarem les fantàstiques Gorgues de la Muga.

Seguirem els rètols en direcció Bassegoda, passarem pel Pla del Sastre, la Jaça d’en Colell i els Camps del Ferrer, és en aquest indret on el camí asfaltat comença endinsar-se de debò a l’Alta Garrotxa. Ens trobem als peus de la Serra de Corsavell.

Tant si fem aquest camí caminant o en vehicle, estarem fent part del GR-11, el també conegut com a Travessia Pirenaica. Farem la pista sencera passant pel Collet de la Teia, des d’on si es vol, es pot començar a caminar endinsant-se a la Serra de Corsavell. Si s’optés per aquesta via, es carenejaria la serra i s’arribaria als peus del Bassegoda.

La pista ens permetrà veure grans paisatges de l’Alta Garrotxa, veurem tota la vall que forma la Muga, i alhora els Cingles d’en Parada el Mont, els Cingles potser recorden força a altres cingleres catalanes.

De fet, des de les alçades es veu tota la zona que s’ha recorregut per arribar a l’inici de l’excursió: Can Nou; un cop allí, deixem el vehicle a l’era de sota el mas, sense fer-hi gaire destorb, i ja és hora de carregar motxilles a l’esquena i començar a fer via.

Comencem a pujar al Puig de Bassegoda

Des de l’era del mas de Can Nou hem de començar a seguir el GR-11, ens trobarem rètols en direcció el Refugi de Bassegoda o Can Galan, seguim-los! En pocs minuts arribarem al ‘desconegut’ refugi*.

  • El Refugi de Bassegoda el va fundar el Centre Excursionista Empordanès l’estiu del 1976. Actualment, compta amb 40 places per dormir-hi, lloc per a cuinar, una llar de foc i una font a uns 150m; si se’n vol fer ús, cal demanar la clau a Can Nou, i el preu és de 4€ (gratuït pels socis del C.E.E.).

Un cop deixem enrere el refugi, el camí comença a enfilar-se suaument per un bosc ben ombrívol, de fet continuem seguint les marques del GR-11. I de la mateixa manera que veiem tota la vall quan pujàvem per la pista fins a Can Nou, ara la veurem des de dins del bosc,

Alhora, durant aquest tram de camí, es comença a intuir el Puig de Bassegoda, el qual en breus començarem a enfilar.

El camí no té pèrdua, és un camí per l’interior del bosc, ben pedregós i amb trams de terra ben humida, de fet la combinació et fa estar ben atent en cada passa; i sense cap cruïlla a destacar fins que de sobte s’arriba a una pista forestal.

La pista que ens trobem és el camí de Ribelles a Bassegoda, el qual sols hem de seguir pujant (uns 300m aprox.), fins que s’arriba al Coll de Bassegoda. Una vegada siguem en aquest punt, alerta*!

  • S’ha de seguir un camí que surt de l’esquerra de la pista forestal (pujant-la), a l’inici veurem un arbre amb una marca groga pintada al mateix tronc, endinsem-nos en el camí!

En quan es comença a caminar pel corriol que surt del mig del Coll de Bassegoda, un ja intueix que el cim ja es ben a la vora. El camí és més feréstec en comparació els fets fins aquest punt, però l’entorn és meravellós.

En poca estona ens trobem amb una pista forestal (provinent del Coll de Principi, passat el Coll de Bassegoda), la creuem i seguim caminant pel camí de dins del bosc, i ja en pocs minuts ens trobarem a un dels miradors naturals més bonics que he descobert ens els darrers anys, el Pla de la Bateria.

  • El Pla de la Bateria és un d’aquells indrets que et deixa embadalit, el prat verd i el bosc que l’envolta et captiven. T’hi endinses i de sobte, entre els arbres del fons, apareix el massís del Canigó, ferm i emblanquit (encara). És un d’aquells paratges on faria nit sense pensar-ho dues vegades, ha de ser espectacular.

El sender continua pujant en direcció el Puig de Bassegoda. L’enfilada és ben potent i els paisatges des de la vessant de llevant del mont són úniques. I si es va pujant i s’augura una darrera aturada abans de fer cim esteu de sort, just sota el balç del mont, ens trobarem un bon clot amb un turonet per descansar abans d’emprendre la grimpada, des del mateix punt també comptem amb una panoràmica ben digne de l’Alt Empordà.

Grimpada al Bassegoda

Des d’aquest darrer clot començarem a caminar pel camí que puja al cim, però serà en breus que la cinglera apareixerà davant i s’haurà de començar a grimpar.

La grimpada és ben assequible, i fins i tot hi ha cadenes que poden ajudar a fer la grimpada per les roques. Hi ha un parell de replans abans d’assolir el cim, i ambdós són ben agradables i bonics.

Fetes les grimpades, sempre amb calma i serenor, s’arriba al cim del Puig de Bassegoda.

El Puig de Bassegoda, tot i la seva tímida alçada de 1.373m, fa goig. El trobem al ben mig de l’Alta Garrotxa, solitari i amb vistes panoràmiques a les comarques que envolten la zona.

Des del cim, i amb un molt bon dia com el de l’excursió, es pot veure gran part del Cap de Creus, el Golf de Roses, i gairebé tota la comarca de l’Alt Empordà; de seguit, en primer pla, s’identifica el Mont, on es troba el Santuari de la Mare de Déu del Mont, i just rere i ben amagat, l’Estany de Banyoles i la seva comarca.

Ja duent la mirada més enllà, veurem el Massís del Montgrí, les Gavarres, les Guilleries i el Montseny. I ja tornant al sud-oest del Bassegoda, veurem gran part de la comarca de la Garrotxa, amb el Collsacabra al final de tot. Si seguim observant, el Ripollès rep la mirada, i si el dia és clar de debò, el Berguedà i el Cadí podrem intuir clarament.

Pujar al Bassegoda és una excursió per xalar i badar de valent!

By | 2018-08-07T13:16:50+00:00 junio 9th, 2018|1 Comment

Un comentario

  1. […] Na Roser ens proposa completar l’itinerari des de Montagut o Sadernes, fins a Sant Aniol d’Aguja; el camí ressegueix la Riera de Sant Aniol, podent admirar un bon grapat de gorgues i salts d’aigua [vegeu ruta]. Moltes gràcies Roser per aquesta proposta a l’Alta Garrotxa! […]

Deje su comentario