Màrqueting per a criatures

Màrqueting per a criatures

Fa temps que no publico en aquest blog, el cas es que el anar ben ajustat de temps no et permet escriure i rumiar del tot… El cas és que des de que estudio Màrqueting i Comunicació Digital, encara no havia escrit cap article sobre aquest espectacular camp de la societat de consum.

No farà més de dos dies, vaig llegir una piulada, que en ‘el Món a RAC1’, s’hi havia convidat a l’economista Xavier Sala i Martín per tal de que desenvolupes un programa on s’explicaria l’economia per els nanos que en aquell matí eren de visita a la ràdio privada de Catalunya.

Tinc constància de que aquest model de programa, el qual em sona que l’anomenaven ‘Economia per a criatures’ ja s’havia fet anteriorment, i malgrat mai l’hagi escoltat, l’objectiu pel qual es fan aquestes dinàmiques radiofòniques i/o televisives en altres cadenes, es el d’apropar l’economia als més petits de casa.

La jugada i el per que de la qüestió és ben noble, i alhora ben enriquidora, si es que es fa com en Xavier Sala i Martín explica la economia, d’una forma molt amena, dinàmica i pedagògica.

L’economia es clau en la nostra societat, i el cas és que des de ben menuts veiem o comencem a tractar els diners com una cosa ben comuna. I es que a hores d’ara, a un nano de 5 anys no se li fa estrany veure un bitllet, o a classe ja els deuen ensenyar a restar o a sumar amb problemes matemàtics amb els diners com a protagonistes. L’economia més bàsica ja està més que integrada en la ment de tots.

Però i el Màrqueting? El Màrqueting, es un factor ben important per la pròpia evolució de les empreses, i conseqüentment, de la economia en general. I la qüestió és que la societat, quan se li parla de Màrqueting es pregunta que és, una de dues: o no sap de que li parles o té una idea immensament superficial, o el poc que sap del Màrqueting ho relaciona amb la publicitat.

En realitat de segur que la majoria de gent no anirà errada en a seva explicació, per que en principi, la gent no xerra per xerrar i deixar anar paraules que no tenen segures dins seu, i menys quan parlen amb una persona que domina el tema en qüestió.

Les persones que treballem agafats de la ma del Màrqueting sabem que relacionar-ho amb la publicitat és una opció senzilla per a la resta de persones, ja que en concepte és el que més s’hi assembla.

Nosaltres, a Màrqueting, estudiem el mercat, ja siguin les empreses que poden oferir productes o serveis, o els potencials consumidors d’aquestes empreses. I de seguir aquest anàlisis, ens dediquem a cercar necessitat dels possibles clients i/o consumidors finals.

Que es el Màrqueting?

Tot plegat consisteix en un pur procés, en el qual es prioritza la creació de valor del producte o servei que s’ofereix als clients, i alhora, durant aquest procés, també s’ha d’intentar crear fortes relacions amb els clients, de tal forma que es creï una voluntat reciproca a tornar a tenir una ‘relació’ de consum, i per tant, captar el valor dels propis clients.

Aquest passat paràgraf, podríem dir que equival a una definició del Màrqueting molt breu. Per tant, amb males paraules, el Màrqueting, mitjançant moltes eines, com poden ser la publicitat més comuna, té l’objectiu de captar-te i que tu acabis consumin l’oferta de la pròpia empresa.

Part de la societat no ho sap, i si ho sap, deixa de banda tot aquest món, ja que no els hi resulta pas sincer o atractiu.

La conclusió d’unes quantes rumiades, és que potser fora bo que la majoria de la societat entengués un xic més el món del Màrqueting, i no pas que el pugui arribar a banalitzar com ara. I probablement, la millor forma que s’entengui es des de baix, des de l’inici, durant la infància.

Moltes empreses, companyies o les pròpies administracions, realitzen jornades de formacions de Màrqueting, i pels treballadors que assisteixen, sovint obligadament, els hi és una tasca ben feixuga i totalment innecessària. No es creu que el Màrqueting pugui fer-li bo, i en realitat si, la consciencia del bon màrqueting ens pot fer bo a l’hora de consumir o de crear contingut a la xarxa. Un contingut que a la llarga pot acabar esdevenint part de una bona estratègia de marca personal.

Els infants, els quals tenen una gran capacitat de retenció de coneixements i de conceptes nous, i conseqüentment, tenen gran capacitat per aprendre d’una forma àgil, se’ls pot introduir el concepte del Màrqueting des de ben petits, i és que el Màrqueting, com qualsevol altre camp, no sols és pels ‘grans’, tothom i pot tenir accés i ves a saber si ens enduem alguna sorpresa.

Recordeu el camp de la tecnologia? Ara hi ha milers de cursos esporàdics a les escoles o extraescolars, de cursos tecnològics per a nanos, amb un eix principal ben amè, el qual és el famós joc de construcció de LEGO, alhora hi ha concursos, etc.

Qui ens diu, que en el camp del Màrqueting no pot ocórrer el mateix. Primer xerrades, explicant com rutlla aquest espectacular món del Màrqueting, i com tots els productes ens els intenten crear a partir de les nostres necessitats. De seguit quelcom de cursos per als més menuts, etc.

L’objectiu d’aquesta dinàmica hauria de ser ben clar fer canviar o almenys enriquir els hàbits de consum dels més menuts, que en un futur no tant llunyà, ja començaran a tenir certa autonomia en uns quants àmbits de la societat del consum.
El món del Màrqueting no és més feixuc que l’Economia, i es probable que no es vegi la necessitat de que es més petits de la nostra societat coneguin el concepte de Màrqueting. Idees com la creació de valor, creació de relacions, cercar necessitats, … i tot això englobat dins d’un bon procés anomenat Màrqueting.

La Marca Personal i els menuts

El món del Màrqueting, no és exclusiu de les empreses o de les organitzacions, el Màrqueting ens pot aportar moltíssim a nivell personal, i com he esmentat abans, a l’inici d’una estratègia de creació de la Marca Personal.

D’exemples de bones marques personals, en coneixem moltíssimes, i gran part de les que es coneixen més no van començar volent treure’n profit econòmic, i per tant assimilar-se a una empresa. Les marques personals més conegudes ara, tenen com a objectiu mantenir la marca, per tal d’obtenir beneficis, ja siguin econòmics o no, i esdevinguin dins la piràmide de A. Maslow, satisfacció personal.

Per últim, no hi ha d’haver cap il·lusió en cercar la creació de moltes marques personals, ni tampoc l’individualisme dels nanos, ja que si s’introdueix el Màrqueting d’una forma ben pedagògica als més menuts es podrà evitar aquesta posició que pot arribar a violentar.

La idea que se’m va ocórrer de la introducció del món del Màrqueting als més menuts de la societat, era exclusivament amb voluntat enriquidora per a la societat i no pas de cercar la creació de petites persones que tinguin en ment sols la creació de la pròpia marca o de preocupar-se de que ens intenten vendre o col·locar… el cas és que si que s’hi poden fixar.

En la nostra societat veiem, escoltem i xerrem de desenes o fins i tot de centenars de coses cada dia, i sovint no ens aturem a rumiar bé el que hem rebut de l’exterior. El Màrqueting, quan el comencem a conèixer i a tractar, ens fa néixer o desenvolupar la curiositat envers tot el que ens envolta, reflexionem-hi, per que a mi m’hi ha fet rumiar molt.

Salut i a gaudir del dia!

By | 2017-08-16T21:26:23+00:00 marzo 2nd, 2016|0 Comments

Deje su comentario