Promoure el territori amb ‘El Foraster’ i d’altres (programes)…

Promoure el territori amb ‘El Foraster’ i d’altres (programes)…

Fa gairebé tres anys, bé, des del primer capítol a Benifallet, que sóc un gran fan i apassionat dels capítols i viatges d’en Quim Masferrer per Catalunya, en el programa de ‘El Foraster’ produït per TV3 i Brutal Media.

Pels que no conegueu el format del programa, ‘El Foraster’ té com a objectiu principal, visitar els pobles més menuts de Catalunya, i instal·lar-s’hi quaranta-vuit hores, per tal de conèixer el màxim nombre de persones per tal de recollir informació i realitzar un monòleg d’uns tres quarts d’hora, que realitza una altre nit al mateix poble.

Amb aquest format, per molt que el presentador i dinamitzador del programa sigui el conegut Quim Masferrer, els protagonistes del programa són els mateixos habitants de les viles que es visiten, i d’aquesta forma coneixes, des de casa teva, anècdotes de la gent de les viles, coneixes entorns ben espectaculars, ja que sovint es tracta d’indrets ben poc coneguts.

El cas és que des de la seva primera emissió per TV3, el programa de ‘El Foraster’ no ha parat de tenir més i més audiència, bé sols dir que ja han acabat la seva quarta temporada, i encreuo els dits perquè ja estiguin rumiant-ne la cinquena… Com anava dient, les xifres d’audiència parlen per si soles, i és que a la primera temporada (any 2013), va tenir una mitjana de 614.000 espectadors per capítol (19,5% de quota televisiva), les xifres en les següents temporades van seguir la mateixa dinàmica, i enguany han acabat la quarta temporada amb una mitjana de 656.000 espectadors per capítol i una quota de 22,4%. (font: CCMA)

Bé, amb aquestes xifres no cal remarcar més l’èxit rotund que ha tingut i té el programa de ‘El Foraster’ a TV3. El cas és que vull donar la meva opinió d’admiració cap als ‘cracks’ que se’ls hi va ocórrer aquesta genialitat televisiva, i també vull donar la meva opinió sobre els programes que s’han afegit d’alguna forma a la gran tirada que té l’estil d’aquest programa, i al seu objectiu: la promoció del territori.

En la meva opinió, el programa de ‘El Foraster’ ha tingut tant d’èxit per què el personatge que encarna Quim Masferrer, el d’un ‘foraster’ benvingut a arreu per on passa, s’integra i difon la realitat de l’indret o la zona d’aquell capítol. Les xerrades i les anècdotes que en treu de cadascuna, t’acaben enriquint, i sovint acaba el programa, marxes cap a dormir, i el teu cap encara dona voltes en la xerrada que ha tingut en Masferrer amb la senyora Maria del poble que sigui. O a l’acabar el programa tens com un sentiment de joia de pertànyer a aquest país tant bonic que tenim i que compartim a arreu. L’èxit el té per descomptat per tot l’equip que duu al rere de les càmeres en cada programa. La gestió de l’aventura de cada excursió sembla impecable i admirable, i tant de bo de gran poguéssim ser un xic com ‘El Foraster’, un personatge benvingut a arreu, capaç d’integrar-se i amb el respecte i admiració per la zona davant de tot.

En primer lloc hem de recordar quan fou l’origen de ‘El Foraster’, quan es va emetre el primer capítol de ‘El Foraster’ (25 de setembre del 2013), TV3 duia tres temporades exitoses del gran programa de ‘El Convidat’. Era un programa dissenyat per conèixer personatges força coneguts i fins i tot en algun cas públics, aquelles 48 hores permetien a l’Albert Om, ‘despullar’, en format televisiu, als amfitrions i protagonistes del capítol en qüestió. Va tenir molta continuïtat, bé el cas és que va tenir dues temporades més i totes foren ben espectaculars i amb una bona proposta de protagonistes.

El format de ‘El Foraster’ podia semblar-se en certs aspectes al de ‘El Convidat’, ja que en Quim Masferrer s’instal·lava a un poble, i allí investigava i ‘despullava’ les viles i els habitants (protagonistes ambdós), per altra banda, ‘El Convidat’ feia exactament el mateix, però a una escala més menuda, se centrava en un personatge conegut pel públic que era d’interès públic conèixer-lo en un àmbit més distés. La semblança podria ser força clara i interessant a la vegada.

De seguit d’aquesta reflexió del naixement de ‘El Foraster’, podem trobar-nos el programa de ‘CatalunyaExperience’. Es tracta d’un programa, presentat per l’actriu Ivana Miño, que convidava a gent (la major part estrangers, vinguts dels cinc continents) a visitar Catalunya. Els convidats es tractaven d’escriptors, bloggers, instagramers, i fins i tot presentadors de televisió, entre molts d’altres, tots, força coneguts en el seu sector.

El cas és que les sorpreses que els hi esperaven a la major part dels convidats feien interessant el programa, tot i així, a opinió pròpia i humil, la qualitat extrema de la fotografia, i de les activitats per conèixer Catalunya, d’una forma diferent, no m’engrescava prou per enganxar-me al programa i apassionar-me tant com al de ‘El Foraster’, que sí que permetia conèixer petites viles de Catalunya, d’una forma diferent, a petita escala i amb un bon toc humorístic en mans del gran Quim Masferrer.

Certs mitjans de comunicació, sí que van publicar la ‘desinflada’ del programa de ‘Catalunya Experience’, tot i així, el programa va començar amb una molt bona audiència, però a mesura que anaven avançant la temporada, la quota minvava considerablement. La temporada fou de dotze capítols, i no s’ha publicat pas que es programi una segona temporada, tot i que no seria d’estranyar, per que malgrat el format pot continuar ocupant espai i tenir una quota digne i un contingut de qualitat, en l’espai decidit a emetre’l.

Altres programes que podem trobar alguna semblança amb ‘El Foraster’ és el de ‘Rurals’ que es tracta d’un programa que té com a objectiu difondre la realitat d’un dels terços dels municipis catalans, els quals cadascú té menys de 500 visitants, la població d’aquest terç de municipis, equival al 1,12% de la població total de Catalunya. Aquest programa es pregunta constantment si aquests petits pobles tenen algun futur, i si els joves, i l’actitud emprenedora que se’ls hi atorga socialment poden reactivar els municipis tractats tot seguint un estil de vida similar al de la zona.

Un programa ben recent, és el d’’Arrelats’. Es tracta d’un programa de TV3, que té com a objectiu viatjar als llocs d’origen de figures que han esdevingut rellevants a la societat catalana. A mà del periodista i editor Ernest Folch, entenc que podrem conèixer pobles i zones que han marcat, des del seu orígen, a personatges coneguts per tothom.

Trobaríem programes i programes que giren sobre el mateix eix amb que ‘El Foraster’ ha triomfat, i és que tots els citats giren sobre un eix (exceptuant-ne ‘El Convidat’), tots cerquen la difusió del territori català, ja sigui centrant-se en l’àmbit cultural, turístic, economicosocial o barrejant-ne de varis en un mateix programa, posant-li més seriositat, humor i informal. Tots i cada un sembla que se centren en Catalunya, i que el gran públic (l’audiència) conegui el territori català, d’una forma diferent.

Per cert, avui, dilluns 2 de maig del 2016, el programa de ‘El Gran Dictat’ presentat pel gran Òscar Dalmau, innova en el programa. “A partir d’avui el programa inclourà una iniciativa per descobrir, a través de la seva aplicació per a mòbils i tauletes, quina és la comarca catalana on els seus habitants escriuen millor en català. Durant la prova final, en què gràcies a l’aplicació, els espectadors poden jugar en directe des de casa seva escrivint les mateixes paraules que els concursants del plató, el programa agruparà els espectadors en funció de la seva comarca i analitzarà els resultats. Així després de cada paraula es mostrarà un gràfic amb les cinc comarques amb els percentatges d’encert més elevats, i al final, de cadascun dels cinc nivells s’anunciarà quin és el territori més ben situat en la classificació global del dia.” (Diari Ara, 2/05/2016), aquesta serà una altra eina per promoure el territori (també el programa i la seva participació i audiència des de casa), però alhora enriqueix culturalment als espectadors tot promovent el sentiment cap a la comarca pròpia.

El millor, és que després del programa de Castellar de n’Hug, un dels que va tenir l’audiència més gran de totes les temporades de ‘El Foraster’, a la vila berguedana ha augmentat el turisme, a l’igual que moltes poblacions que han aparegut al gran programa dels dimecres al vespre. Per tant el turisme interior ha augmentat probablement, i per a mi és dels més espectacular. Que hi ha més rica que conèixer un xic més el propi territori i conèixer indrets a casa nostre que mai havíem arribat a rumiar-hi o imaginar.

En Quim Masferrer, fa proper les vivències pròpies en les seves visites als pobles, es fa proper a la gent, i com diu ell al final de cada capítol, tot sembla indicar que ell també és: molt bona gent!

Que la televisió pública catalana promogui el territori del país d’aquesta forma i amb tants programes amb diferents propostes, és espectacular i en podem estar ben orgullosos. El cas és que es difon un territori, intentant ser fidel a la realitat, i cada programa té el seu target i el seu objectiu a cercar a l’hora d’emetre el programa.

El cas és que tots aquests programes ens fan veure que tots i cadascun de nosaltres, som molt bona gent, així que a continuar així, i que per molts anys puguem gaudir del bon programa de ‘El Foraster’ i dels que han de venir.

Salut i força al territori català!

By | 2018-02-26T16:42:45+00:00 mayo 2nd, 2016|0 Comments

Deje su comentario